Újfehértón 46 gyermek készül a bűnbocsánat és az Eukarisztia Szentségek felvételére, amit többéves hitoktatással alapoztunk meg. Az iskolai hitoktatáson kívül, szombatonként Juhász Imre plébános atya tart az elsőáldozóknak felkészítő órát. Egy hitoktatói megbeszélés alkalmával, Imre atya egy igen színes tartalmas programot ismertetett meg velünk, és ehhez kérte a segítségünket.

”Mi katekéták töltsünk el egy közös hétvégét az elsőáldozásra készülő gyerekekkel.”

Ennek az időpontja 2009. május 23-24-e lett. Minden katekéta készült a programnak megfelelően. Elérkezett a beköltözés napja. Napfényes szombat reggel. Imre atyával és a többi hitoktatóval együtt készültünk a gyerekek fogadására a templom udvarán lévő közösségi házban. Jöttek is egymásután a kíváncsi tekintetű kis vendégeink. Ilyen alkalomban még nem volt részük. Percek alatt új barátságok születtek, és ez folytatódott a nap folyamán is.

A napi programot Veni Sanctevel kezdtük.

Majd csoportbeosztással folytattuk. A csoportokat egy-egy szentről neveztük el, így lett egy Szent Erzsébet, egy Szent Margit, egy Szent Imre, és egy Szent László csoport. A foglalkozások témája a szentek megismerése volt, amit nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgattak a gyerekek. Ezen kívül volt bibliai rejtvény, hitünk kérdései, és ének tanulás is. Ebéd előtt meglepetés várta a gyerekeket. Héliummal felfújt színes lufikra minden gyereknek, saját nevére és címére megcímzett képeslapokat kötöttünk, amin a megtalálóval tudattunk, hogy elsőáldozásra készülünk, ami június 14-én lesz. A megtaláló írja rá nevét és küldje vissza.

„ Mi ígérjük, hogy az aranybetűs napon imádkozni fogunk érte.”

Jól sikerült meglepetés volt, mindenki örült!

Ahogyan magasra engedték a színes lufikat, sokáig szemmel tartva, Jézus mennybemenetele jutott az eszembe, amint Jézus a tanítványai szeme láttára a magasba emelkedik, és eltűnik. A finom ebéd után jó hangulatban telt a pihenő. Majd sorversennyel folytattuk a délutáni programot, ami nagyon tetszett a gyerekeknek.

Ezek után az esti Szentmisére, és a Lorettói litániára készültünk. A Szentmisében tapasztalatokat hallgathattunk meg. Fiatalok és felnőttek tettek tanúbizonyságot, mit is jelent az Ő életükben az elsőáldozás és mind máig az imádság.

Vacsora után egy tanulságos filmet néztünk meg a gyerekekkel. /Legyetek jók, ha tudtok./ Majd a film után következett a frissítő séta a Főtéren, Imre atya és a hitoktatók kíséretében. Ezzel a felfrissült lendülettel indultunk a templomba Szentségimádásra.

Az oltárra kitett Oltáriszentséget minden gyermek egy-egy mécsessel, mintegy a napsugarait kirakva ragyogtatták be.

Nagyon szép volt, ahogyan kis szívükben megfogalmazott hálájukkal megköszönték a Mennyei Atyának az elmúlt napot, szüleiket, testvéreiket.

Esti imával közösen hálát adtunk az Úrnak. A hosszú nap után következett a fürdés, és a jóleső pihenés.

Vasárnap reggel énekes ébresztésben volt részük, amit Imre atya és mi hitoktatók szolgáltattunk, „Hálát adok, hogy itt a reggel” énekkel.

Az ébresztést torna és reggeli követte. Reggeli után köszönő levelet írtak a gyerekek szüleiknek. /Meglepetés a szülőknek. / A féltízes Szentmisével zárult a közös program, amire a szülők is eljöttek, hogy együtt adjunk hálát az elmúlt napért.

A Szentmise után a szülőkkel találkozva már meg is kezdték az élménybeszámolót. Nagyon örülök, hogy az élménnyel teli napokban nekem is részem volt.

„Hagyjátok, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok Őket, hisz ilyeneké az Isten országa. ”Mk 10,14

>>fotók>>

Makara Lászlóné

hitoktató